Īsumā

* Pēc mācību gada noslēguma daudzās katoļu draudzēs beidzās arī katehizācijas nodarbības, notika zināšanu pārbaudes ticības pamatjautājumu apgūšanā, un jaunie draudzes locekļi pirmoreiz savās sirsniņās pieņēma Jēzu Kristu Svētajā Komūnijā.

5. jūnijā pirmā Vissvētākā Sakramenta diena bija arī apmēram 60 krāslaviešiem. Katehēti Irēna Zambare, Jevģenija Sergijenkova un Ēriks Zaikovskis pielika ne mazums pūļu, lai bērni uzzinātu Kristus Labo vēsti un kristīgās vērtības, iemācītos lūgties un nodibināt attiecības ar Dievu.

Uzrunājot krievu-poļu grupas bērnus Sv. Misē, prāvests Eduards Voroņeckis aicināja viņus lūgt no Dieva vajadzīgās žēlastības, bet vecākus - ticības lietās rādīt paraugu saviem bērniem: kopīgi lūgties, apmeklēt baznīcu, pieņemt svētos sakramentus. “Lai Svētais Gars vada jūs, apgaismo jūsu sirdis un prātus,” teica prāvests.

* Krāslavas draudzei kādreiz piederīgais priesteris Andris Solims kopā ar dažiem citiem 20 gadus Kristus druvā kalpojušiem priesteriem no Latvijas un Ukrainas 24. maijā Aglonas bazilikā svinēja pateicības dievkalpojumu. 1991. gada Rīgas garīgā semināra absolventu svinīgajā Sv. Misē pie-dalījās 16 priesteri, kā arī ticīgie no Rīgas, Jūrmalas, Krāslavas, Viļāniem, Preiļiem un Aglonas. Pr. A. Solims kopā ar saviem kursabiedriem šajā dienā iegriezās arī dzimtajā Krāslavas draudzē un iepazīstināja viņus ar baznīcas sakrālajiem dārgumiem.

Pr. A. Solims jau trīs gadus ir kapelāns Īrijā un rūpējas par latviešu emigrantu garīgo aprūpi. Maija vidū misiju apmeklēja Jelgavas bīskaps Antons Justs un noturēja svinīgu dievkalpojumu Īrijas latviešiem, kā arī piedalījās katoļu ansambļa solistes, bijušās Krāslavas draudzes jauniešu kora dziedātājas Solvitas Kivliņas laulībās Dublinā.

* 5. jūnijā Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis iesvētīja par priesteriem trīs diakonus - Aināru Londi, Arturu Mozgu un Gunti Brūveru, un par diakoniem - divus semināristus - Andžeju Lapinski un Bernardu Vagali (Aglonas draudze).

12. jūnijā jauniesvētītie priesteri celebrēja savas pirmās jeb primīcijas Sv. Mises draudzēs, no kurām viņi nākuši - Znotiņu, Varakļānu un Preiļu.

* 16. un 17. jūlijā, Dievmātes Karmela Skapulāra svētkos, Bērzgales Dieva Apredzības Romas katoļu draudze (Aglonas dekanāts) atzīmēs sava dievnama 270 gadu jubileju. 1751. gadā par muižnieka Sokolovska līdzekļiem nelielās koka baznīciņas vietā tika uzcelta lielāka koka baznīca. To bīskaps Puzina iesvētīja Dievišķās providences, sv. Laura un sv. Stefana godam.
Abpus galvenajam altārim baznīcā atrodas sv. Laura un sv. Stefana sānu altāri ar Krievijas impērijas mākslas akadēmijas mākslinieka Zenona Stefinska svēto gleznām.

Bērzgales draudze ir viena no vecākajām Latgalē. To apkalpoja gan vietējie, gan Aglonas un Rušonas draudzes prāvesti. Visilgāk garīgo aprūpi Bērzgalē veica priesteri Antons Pabarčus (1896-1935, līdz 1938 - rezidents), Antons Šķeļs (1957-1976), Pēteris Myurnieks (1976-1984), Pēteris Onckulis (1984-1991), Andrejs Aglonietis (2001-2010).