Lielākie draudžu svētki

Šomēnes daudzviet notiks lielākie katoļu draudžu svētki ar atlaidām, dažās - ar 40 stundu atlaidām.

Vairākās draudzēs (Aulejas, Izvaltas u.c.) ar atlaidām apveltīti ir Vissvētās Jēzus Sirds svētki (šogad - 1. jūlijā).

1., 2. un 3. jūlijā lielākie draudzes svētki - sv. mocekļa Donāta atlaidas - tiks svinētas Krāslavā. Sestdienas vakarā un svinību noslēgumā svētdien Sv. Misi celebrēs bīskaps Jānis Bulis. Nākamajā svētdienā - 10. jūlijā - Rēzeknes-Aglonas diecēzes augstākais garīgais vadītājs piedalīsies Borovkas baznīcas 200 gadu jubilejā (Sv. Mise pulksten 12.00).

24. jūlijā bīskapa vizitācija gaidāma vēl vienā Krāslavas novada draudzē - Priedainē. Draudzes aizbildnes sv. Brigitas atlaidu svinībās piedalīsies Jelgavas diecēzes bīskaps Antons Justs.

Ar atlaidām apveltīta ir Vs. Jaunavas Marijas - Karmela kalna Dievmātes jeb Skapulāra piemiņas diena (16.07) Andrupenes (Dagdas novads), Varnaviču (Krāslavas novads) un Bērzgales (Aglonas novads) draudzē. Pēdējā vienlaikus tiks svinēta arī Bērzgales baznīcas 270 gadu jubileja.

Aulejā lieli draudzes svētki ir sv. Marijas Magdalēnas piemiņas diena (svētdienā pēc 22.07), Balbinovā (Indrā) - sv. Marijas Goreti diena (svētdienā pēc 6.07), Beresnē un Izvaltā - sv. Annas diena (26.07 vai tuvākajā svētdienā), Borovkā - sv. Elija atlaidas (svētdienā pēc 20.07).

Kas ir atlaidas?

Lūk, ko par to saka Katoļu Baznīcas katehisms: “Atlaidas nozīmē, ka Dieva priekšā tiek atlaists pārejošais sods par jau piedotajiem grēkiem. Pienācīgi sagatavojies Kristum ticīgais pie zināmu nosacījumu izpildes var iegūt atlaidas caur darbībām, ko Baznīca kā pestīšanas augļu izdalītāja veic, likumīgi piešķirot gandarījumu no Kristus un svēto nopelnu bagātībām. Atlaidas ir daļējas vai pilnas atkarībā no tā, vai tās atbrīvo no soda par grēkiem tikai daļēji vai arī pilnībā. Atlaidas var saņemt gan dzīvie, gan mirušie” (paragrāfs 1471).

Pāvests Pāvils VI caurskatīja visu, kas attiecas uz atlaidām. Baznīcas nostāja šajā jautājumā ir atrodama 1968. gada 29. jūnijā Vatikāna publicētajā grāmatā par atlaidām.

ienām, mēnešiem un gadiem, saglabāta tika vienīgi atšķirība starp pilnām un daļējām atlaidām. Mums jāievēro, ka neviens nevar nodot iegūtās atlaidas citam vēl dzīvam cilvēkam; gan pilnās, gan daļējās atlaidas vienmēr var tikt nodotas mirušajiem.
Lai iegūtu pilnās atlaidas, ir jāveic darbs, kas piesaistīts atlaidām, un jāizpilda vēl trīs nosacījumi: grēksūdzes sakraments, Sv. Komūnija un lūgšana Svētā tēva nodomā, tāpat tiek prasīts, lai būtu izslēgta pieķeršanās jebkuram, pat ikdienišķam grēkam. Grēksūdze nav nepieciešama pie katras dalības reizes, vajadzīgs tikai dvēseles žēlastības stāvoklis.

Nosacījums par lūgšanu Svētā tēva nodomā ir pilnībā izpildīts ar vienu “Tēvs mūsu” un vienu “Esi sveicināta” vai “Es ticu”. Tomēr ticīgie individuāli var brīvi izvēlēties arī jebkuru citu lūgšanu saskaņā ar viņu pašu dievbijību un pietāti attiecībā pret pāvestu.

Pilnas atlaidas var tikt saņemtas vairākos gadījumos, piemēram, Vs. Sakramenta adorācija vismaz pusstundu; pilnā Rožukroņa noskaitīšana baznīcā, ģimenē vai kopībā ar citiem; Krustaceļa iziešana; Svēto Rakstu lasīšana vismaz pusstundu; piedalīšanās pirmās Sv. Komūnijas ceremonijā, priestera pirmajā Sv. Misē vai arī priesterības 25, 50 vai 60 gadu atceres Sv. Misē; pāvesta svētības saņemšana, arī caur radio vai televīziju; nāves stundā - tie, kas dzīves laikā mēdza lūgt Dievu u.c.

Ejot regulāri pie grēksūdzes, var iegūt daudzas pilnās atlaidas.

Vienas dienas laikā pilnās atlaidas var saņemt tikai vienreiz, taču dienas laikā var saņemt vairākas daļējas atlaidas, lūdzoties Baznīcas ieteiktās lūgšanas (“Kunga eņģelis”, “Es ticu”, Litānijas Vs. Jēzus Vārdam, Vs. Jēzus Sirdij, Visdārgajām Kristus Asinīm, Vs. Jaunavai Marijai u.c.), kā arī caur konkrētiem ticības, cerības un mīlestības darbiem, cīnoties ar dzīves grūtībām un pildot mūsu ikdienas pienākumus.

Mātei Baznīcai mums ir krājumā daudz brīnišķīgu dārgumu. Neaizmirsīsim par vienu no tiem - par atlaidām!