Pasaules Jauniešu dienas

“Un debesīs parādījās liela zīme: saulē tērpta Sieviete un mēness zem viņas kājām, un viņai galvā vainags no divpadsmit zvaigznēm” (Atkl 12,1)

No 16 līdz 21. augustam Madridē (Spānija) norisināsies XXVI Pasaules Jauniešu dienas. Tajās piedalīsies pārstāvji no Latvijas, arī no Rēzeknes-Aglonas diecēzes, no Krāslavas.

Vispārējo augusta mēneša lūgšanu nodomu Svētais tēvs Benedikts XVI veltī šim notikumam, kas sevī ietver 2011. gada Jauniešu dienu tēmu: “Lai Madridē svinētās Pasaules Jauniešu dienas iedrošina visas pasaules jauniešus iesakņoties Kristū un balstīt savu dzīvi Viņā” (sal. Kol 2,7).

Svētīgais pāvests Jānis Pavils II, kurš aizsāka Pasaules Jauniešu dienu rīkošanas tradīciju, ir viens no šī starptautiskā kristīgā pasākuma aizbildņiem.

Madrides aizbildne gaida jaunatni

Pēdējās nedēļas, kad notiek katoļu Baznīcas gatavošanās XXVI Pasaules Jauniešu dienām ar pāvesta Benedikta XVI piedalīšanos, Madridē valda pacilāts lūgšanas un prieka gars.

Madrides iedzīvotāji atvērs savu viesmīlīgo namu durvis, lai pie sevis uzņemtu jaunos Kristus sekotājus no visas pasaules. Augusta notikumi, kad risināsies Jauniešu dienās, jau tagad veido vienotības un mīlestības klimatu, kas notiek Madrides aizbildnes Almudenas Jaunavas aizstāvībā.

Jauniešu dienās Madride kļūs par kopējām mājām, kur tiek gaidīti visi pasaules jaunie kristieši. Tā nebūs tikai starpkulturāla tikšanās vai dažādu tautību dialogs. Tikšanās Spānijas galvaspilsētā kļūs par ticības pierādījumu, ka katoļticība ir mūžam jauna.
Jau maija pēdējās dienās Madrides katedrālē notika neparastas svinības. Pirms 100 gadiem — 1911. gada 31. maijā veidojās jaunceļamās katedrāles draudze. Šim notikumam bija izvēlēts sauklis “100 gadi ar Almudenas Dievmāti — līdz 2011. gada 31. maijam”.

Svinīgo dievkalpojumu vadīja Madrides kardināls Antonio Maria Rouco Varela. Viņš savā uzrunā pieminēja, ka pēc tradīcijas 1085. gada 9. novembrī Madrides iedzīvotāji atklāja Dievmātes figūru, kura vēl pirms 300 gadiem bija noslēpta sakarā ar arābu uzbrukumu. Figūra glabājās mūrī, kur telpās uzglabāja ražu — arābiski “Al Mudin”. No turienes arī Dievmātes nosaukums.

Madrides aizbildne augustā visas pasaules jauniešiem atgādinās vārdus no Svētā Pāvila vēstules kolosiešiem: “Iesakņodamies un pamatodamies Viņā (Kungā Jēzū Kristū), nostiprināti ticībā, kā jūs to mācījāties, un ar pateicību pieaugdami Viņā” (Kol 2,7).
Vienīgi Kristus ir pamats, uz kā balstās mūsu esamība. Viņš mūs vienmēr pavada un aicina, lai mēs dzīvotu paļāvībā un cerībā.
Lai Aglonas Dievmāte palīdz mūsu zemes jauniešiem svētīgi pavadīt Jauniešu dienas Spānijā. Lai Almudenas Dievmāte svētī un pasargā!

Apkopoja pr A. BUDŽE