Svēto erceņģeļu diena

To katoļi un luterticīgie atzīmē 29. septembrī. Erceņģeļi Miķelis (Mihaēls), Gabriēls un Rafaēls ir svēti, tomēr atšķiras no citiem svētajiem, jo ir garīgas, bezķermeniskas būtnes, kuru esamībai mēs ticam.

“Ar visu savu būtību eņģeļi ir Dieva kalpotāji un vēstneši. Tā kā viņi vienmēr redz Debesu Tēva vaigu (Mt 18,10), tad tie pilda Viņa pavēles, tiklīdz tās ir sadzirdējuši (Ps 103,20),” sacīts katoliskās Baznīcas katehismā. Eņģeļu pirmais uzdevums ir slavēt Dievu un Viņam kalpot, otrais — sargāt cilvēkus un rūpēties par viņu pestīšanu.

Saskaņā ar Svētajiem Rakstiem eņģeļu skaits ir ļoti liels — minēti eņģeļu tūkstoši, leģioni, miriādes. Eņģeļu pasaules centrā ir Kristus. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc ir tik nozīmīgi kopt draudzīgas attiecības ar eņģeļiem, — viņi mums palīdz tuvoties Kristum un attālināties no ļaunuma.

Svētais erceņģelis Miķelis

Sv. Miķeļa vārds ebreju valodā nozīmē “Kas ir kā Dievs?” Saskaņā ar Tradīciju tad, kad Lucifers sacēlās pret Dievu un pierunāja sacelties arī daļu eņģeļu, erceņģelim Miķelim bija jāiesaucas: “Kas ir kā Dievs?” un ar šo izsaucienu jāizsludina karš pret sātanu.

Kristīgajā tradīcijā Miķelis ir pirmais un galvenais eņģelis citu eņģeļu vidū, un Dievs viņu ir apveltījis ar īpašu uzticību. Ņemot vērā Svētajos Rakstos minēto, svētajam Miķelim tiek piedēvētas četras funkcijas:

— cīnīties pret sātanu;
— izglābt ticīgo dvēseles no ienaidnieka varas, jo īpaši nāves stundā;
— būt par Dieva cilvēku (Vecajās derībā — ebreju, Jaunajā derībā — kristiešu) aizstāvi; šī iemesla dēļ erceņģelis Miķelis viduslaikos bija Baznīcas un bruņinieku ordeņu aizbildnis;
— saukt prom dvēseles no zemes un vest tās tiesas priekšā.

Ikonogrāfijā svēto erceņģeli Miķeli attēlo tunikā ar gana nūju un kā karavīru ar ieročiem.

Svētais erceņģelis Gabriēls

Sv. Gabriēla vārds ebreju valodā nozīmē “Dieva spēks”. Dievs izvēlējās erceņģeli Gabriēlu, lai tieši viņš pasludinātu lielos mesiānisko laiku noslēpumus. Viņš paziņoja Zaharijam par dēla piedzimšanu (Lk 1, 11-18), pasludināja Jaunavai Marijai ziņu, ka tā ieņems no Svētā Gara (Lk 1, 19-20). Vairāki Baznīcas autori raksta, ka Gabriēls bija Svētās ģimenes sargeņģelis, un tieši viņš atklājās Jāzepa sapņos — tad, kad aicināja Jāzepu nebīties ņemt Mariju pie sevis (Mt 1, 20-24), kad mudināja celties un ar Bērnu un Viņa māti bēgt uz Ēģipti (Mt 2,13), kā arī tad, kad aicināja Svēto ģimeni atgriezties Izraēlas zemē (Mt 2, 19-20). Gabriēls bija arī tas, kas stiprināja Jēzu Olīvdārzā (Lk 22,43) un paziņoja sievietēm par Kunga Jēzus augšāmcelšanos (Mt 28, 5-6), kā arī uzrunāja klātesošos pēc Kunga aiziešanas Debesīs (Apd 1,10).

Erceņģelis Gabriēls ir pasludinātājs — labo ziņu vēstnesis. 1951. gadā pāvests Pijs XII svēto Gabriēlu pasludināja par telegrāfa, telefona, radio un televīzijas aizbildni. Erceņģelis tiek godināts arī kā diplomātu, filatēlistu, sūtņu un pastnieku aizbildnis.

Svētais erceņģelis Rafaēls

Sv. Rafaēla vārds nozīmē “Dievs ir dziedinājis” un ir saistīts ar to, ka sv. Rafaēls dziedināja Tobija aklo tēvu, atjaunodams viņam acu gaismu.

Tobija grāmatā sv. Rafaēls atklāj, ka ir viens no septiņiem eņģeļiem, kas stāv Kunga majestātes priekšā (Tob 12,15). Mēs varam lūgt sv. Rafaēla aizsardzību ceļojumos un slimībās, kas skārušas gan mūs pašus, gan mums tuvus cilvēkus. Sv. Rafaēls ir aptiekāru, slimnieku, ārstu, svētceļnieku, ceļotāju, emigrantu un bēgļu aizbildnis.

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA