Izstādes Aglonas bazilikā

“Euharistiskie brīnumi pasaulē”

Izstāvējuši rindu un palūgušies pie Aglonas Dievmātes svētgleznas, Aglonas lielo svētki dalībnieki ar interesi apskatīja Baltajā zālē (aiz Dievmātes altāra) izvietoto Vatikāna starptautisko izstādi “Euharistiskie brīnumi pasaulē”, kuri pierāda Kristus reālo klātbūtni Vissvētākajā Sakramentā. Vairākos stendos noformēti uzskatāmi materiāli par ievērojamākajām, zinātniski apstiprinātajām pārdabiskām, ar prātu neizskaidrojamām parādībām, kas notikušas ar balto konsekrēto Hostiju dažādās Eiropas vietās.

Euharistiskais brīnums, kas 1194. gadā notika Ausburgā (Vācija) ir pazīstams kā “Brīnišķais labums” — “Wunderbarlichen Gutes.” Tas ir aprakstīts daudzās grāmatās un vēstures dokumentos, kas atrodami Ausburgas publiskajās bibliotēkās. Nozagtā Hostija pārvērtās par asiņainu Kunga Miesu. Gadsimtu gaitā ir veikti vairāki pētījumi, kuru rezultātā vienmēr ir apstiprinājies fakts, ka tā ir cilvēka Miesa un cilvēka Asinis. Mūsdienu Svētā Krusta klosteris, kur atrodas svētā relikvija, pieder Dominikāņu kongregācijai.

1608. gadā Favernī (Francija) mūki Vasarsvētku vigilijā nolēma uzstādīt Vissvētāko Sakramentu publiskai adorācijai. Naktī izcēlās ugunsgrēks, kura laikā sadega altāris un visa tam piederošā iekārta, bet monstrance ar Svēto Hostiju palika neskarta. Pēc dažām dienām tā tika atrasta... gaisā. Brīnumainā Hostija arī mūsdienās tiek pielūgta adorācijā, un Favernī ir daudzo svētceļojumu galamērķis.

1264. gadā Bolsenā (Itālija) pēkšņi Hostija pārvērtās par Kristus Miesu, no kuras pilēja Asinis...
Izstādē vēl ir apraksti un uzņēmumi par Euharistiskajiem brīnumiem, kuri notika Aviņjonā (Francija) 1433. gadā, Dižonā (Francija) 1430. gadā, Fihtē (Austrija) 1310. gadā, Zīfeldā (Austrija) 1384. gadā, Ferarrā (Itālija) 1171. gadā, Waldurnā (Vācija) 1330. gadā.

Par svētīgo Jāni Pāvilu II

Bazilikas kriptā ir apskatāma svētīgajam Jānim Pāvilam II veltītā izstāde, kas sastāv no divām daļām. Pirmajā apkopotas Latvijas un Vatikāna autoru fotogrāfijas, kas tapušas pāvesta vizītes laikā mūsu valstī 1993.gada septembrī. Otrajā izstādes daļā, kuras nosaukums ir “Jānis Pāvils II. Satikšanās”, apmeklētāji var iepazīties ar Latvijas iedzīvotāju liecībām par tikšanos ar Jāni Pāvilu II un pāvesta radīto iespaidu uz viņu dzīvi.