Grāmatas “Antikrista nogūs” prezentācija

14. septembrī Krāslavas poļu pamatskolā notika represētā katoļu garīdznieka, pedagoga, zinātnieka, rektora, publicista mūsu novadnieka Jana Vasilevska (1885 - 1948) grāmatas “Antikrista nogūs” prezentācija.

Jans Vasilevskis dzimis 1885. gada 15. (27.) jūnijā Daugavpils apriņķa Mudrilovā (uz tagadējā Asūnes un Robežnieku pagasta robežas) ģimenē ar dziļām katoliskām saknēm. Kristīts Asūnes baznīcā. Mācījies Pēterburgas Garīgajā seminārā, ko absolvēja ar izcilību, pēc tam Pēterburgas Garīgajā akadēmijā. Pēc ie-svētīšanas par priesteri kādu laiku kalpoja Jaunavas Marijas baznīcā Daugavpilī. Vēlāk bija vikārs sv. Katrīnas baznīcā Pēterpilī pie mūsu novadnieka prāvesta Konstantīna Budkeviča, kā arī kapelāns un audzinātājs sv. Katrīnas ģimnāzijā. Tur viņš piedzīvoja cariskās Krievijas sabrukumu un kļuva par jaunās varas upuri, nokļūstot cietumos un lēģeros. 1923. gadā ar Latvijas valdības atbalstu tika apmainīts pret krievu politiskajiem cietumniekiem.

Atgriezies Latvijā, strādāja par vikāru Alšvangas (Alsungas) sv. Miķeļa baznīcā, vēlāk par inspektoru un latīņu valodas skolotāju Aglonas katoļu ģimnāzijā, kā arī par vikāru un katehētu Aglonas katoļu baznīcā. 1926. gadā, atsaucoties uz sava bijušā profesora, Pinskas (Polija) diecēzes bīskapa Z. Lozinska aicinājumu, kļuva par Garīgā semināra rektoru un pasniedzēju sākumā Pinskā, pēc tam Drohičinā, pēc tam atkal Pinskā.

Padomju un vācu okupācijas laikā J. Vasilevskis strādāja par prāvestu Pinskas katedrālē un par bīskapa ģenerālvikāru Pinskas diecēzē, kas tolaik bija vislielākā pasaulē. Izpelnījās padomju varas naidu pret sevi, jo atklāti pauda savus uzskatus.
Viņš ir vairāku grāmatu autors. Atmiņas par dzīvi sociālistu valstī sava pirmā apcietinājuma laikā “Antikrista nogūs” uzrakstītas 1925. gadā. 1945. gada augustā pr. J. Vasilevski atkal arestēja un ieslodzīja Minskas cietumā. Pēc divu gadu ilgas izmeklēšanas “par antipadomisku aģitāciju” tika notiesāts uz 10 gadiem un izsūtīts uz Krasnojarskas apgabalu Sibīrijā. Dzīvodams badā un aukstumā, prieteris saslima un 1948. gadā naktī no 9. uz 10. martu nomira. 1989. gadā kano- niķis J. Vasilevskis ir reabilitēts.

Pateicoties viņa audzēknim priesterim M. Badovskim, 1990. gadā mocekļa J. Vasilevska mirstīgās atliekas caur Rīgu tika pārvestas uz Poliju. 30. jūlijā Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā notika piemiņas sv. Mise. 9. oktobrī notika pārapbedīšana katedrāles velvēs Drohičinā, kur pr. J. Vasilevskis savulaik kalpoja.

Grāmatas “Antikrista nogūs” atvēršanā piedalījās Latgales kultūras centra izdevniecības valdes loceklis Pēteris Keišs, priesteris Alberts Budže, priestera Jana Vasilevska dzimtas pārstāve Jadviga Radziņa (Stankeviča), grāmatas sponsors Jānis Krišāns. Šie cilvēki, kā arī izdevniecības vadītājs Jānis Elksnis parūpējās, lai mēneša laikā mūsu novadnieka pagājušā gadsimta 20. gadu atmiņu stāsts atkal ieraudzītu dienas gaismu.

Grāmatas “Antikrista nogūs” tās atvēršanas dienā tika uzdāvinātas Krāslavas poļu pamatskolai, poļu biedrībai, Krāslavas un Asūnes katoļu draudzēm.

Grāmatas izdošanas iniciatori izteica novēlējumu: kā cieņas apliecinājumu priesterim-moceklim J. Vasilevskim viņa dzimtajā Mudrilovā uzstādīt piemiņas zīmi, kā arī informēja, ka šogad Polijā, Ļublinā tiks izdota apjomīga grāmata (245 lpp.) “Ksiendz Jan Vasilewski

Sagatavoja Genovefa KALVIŠA