Grāmata, kas veido saikni ar Dievu

Pavisam nesen, oktobrī, klajā nāca vairākām ticīgo paaudzēm, bet īpaši priesteriem labi pazīstamā mariāņu tēva Viktora Pentjuša MIC (1915-2007) meditāciju grāmata ar kopīgo nosaukumu “Dieva gudrība”. Teoloģiskais konsultants tēvs Imants Medveckis MIC (Viļāni) grāmatas ievadā raksta: “Raugoties uz pasauli, kurā valda arvien lielāks troksnis un steiga, kurā vairāk ir runātāju nekā klausītāju, mariāņu tēvs Viktors Pentjušs MIC aicina iemīlēt klusumu, praktizējot meditāciju. Kristīgā meditācija ir reliģisko patiesību pārdomāšana klusumā un gara sakopotībā, un šo patiesību avots ir Svētie Raksti... Klusumā var izjust īpašo Dieva klātbūtni katra ticīga cilvēka dzīvē, uzsver tēvs Viktors Pentjušs MIC, jo ”klusumā cilvēks sarunājas ar Dievu. Klusumā cilvēks mirst. Klusumā cilvēks atgriežas pie Dieva.”

Palīdzība dvēselēm

“Padomā, ja dvēsele tev lūgtu, kā kādreiz Jēzu lūdza spitālīgais: ”Kungs, ja Tu gribi, vari darīt mani tīru (sal. Lk 5,12). Lū- dzu no tevis tikai nedaudz labvēlības. Tikai nedaudz labas gribas, un tu sniegsi man lielu atvieglojumu. Pati es nespēju atbrīvoties. Ja tu vien gribi, tev ir iespēja mani atbrīvot.”

“Es ciešu,” saka viena dvēsele, “par savu nesātīgumu ēdienos un dzērienos. Ja tu gribi, vari mani darīt tīru. Upurē par mani kaut mazu atturēšanos. Vai tas ir tik grūti?”

“Man ir jācieš,” saka cita, “par savām neapvaldītām dusmām. Ja tu gribi, vari darīt mani tīru. Uzņemies manā labā pacietīgi izturēt kādu pretestību.” Vai tas ir pārāk liels smagums?”

Vai tad būtu tik grūti dvēseļu labā izklausīt Svēto Misi, iegūt atlaidas, izdarīt Kristus ciešanu apceri vai kādu citu labu gandarījuma darbu. Ja gribi būt žēlsirdīgs un arī pats kādreiz saņemt žēlsirdību, tad apņemies labprātīgi izdarīt kādus žēlsirdības darbus, kas tavos apstākļos ir visai viegli veicami.”

(No grāmatas “Dieva gudrība")