Neparasts dievkalpojums Aglonā

Par neparastu to nodēvēja V. E. bīskaps Jānis Bulis Sv. Mises izskaņā, kas notika 6. oktobrī Aglonas bazilikā un ko koncelebrēja Rīgas arhibīskaps - metropolīts V. E. Zbigņevs Stankevičs kopā ar citiem vienpadsmit bīskapiem un daudziem priesteriem no Latvijas, Polijas, Lietuvas un Baltkrievijas.

Pirms dievkalpojuma metropolīts informēja klātesošos, ka trīs dienas, 4., 5. un 6. oktobrī, Rēzeknes-Aglonas diecēzē viesojas bīskapi un daži priesteri no Polijas, Lietuvas un Baltkrievijas, lai sadarbotos ticības jomā un kopā lūgtos. Viesi ir ieradušies Latvijas garīgajā sirdī, jo daudz bija dzirdējuši par šo Dievmātes svētnīcu un svētdarošo gleznu, bet lielākā daļa šeit nav bijuši.
Tas bija patiešām iespaidīgs dievkalpojums, kas notika latīņu valodā, jo pat lielajos svētkos augustā tik daudz bīskapu vienuviet nav bijis. Sprediķoja krievu valodā bīskaps no Lihenes (Polija), kurš runāja galvenokārt par Jaunavas Marijas lomu kristietības vēsturē, par Viņas svētvietām visās četrās valstīs, par Rožukroņa lūgšanas vērtību. Viņš arī pastāstīja, ka bīskapi un daži priesteri no Polijas un Lietuvas, kuri sastāv savstarpējās sadarbības komisijā, satiekas jau sešpadsmit gadus, pie tam divreiz gadā. Šogad šai sadarbības komisijai pievienojās arī Rīgas un Minskas arhibīskapi. Viesis no Polijas silti pateicās par viesmīlīgo uzņemšanu un izteica gandarījumu par redzēto Rēzeknes-Aglonas diecēzes draudzēs, klosteros un katoliskajās izglītības iestādēs.

Savukārt bīskaps J. Bulis noslēguma uzrunā pateicās ticīgajiem, kuri, atsaucoties uz Latgales radio izteikto aicinājumu, kuplā skaitā bija ieradušies Aglonā, kā arī dienu agrāk — Balvos, lai kopīgi ar citu valstu bīskapiem lūgtos par mūsu tautām. Šādas tikšanās svētvietās, kur piedalās arī bērni un jaunieši, dod cerību, ka mēs varam iegūt vienotību caur ticību, — uzsvēra J. Bulis.