Erceņģeļa Mihaila diena

8. novembrī pēc vecā stila un 21. novembrī pēc jaunā stila Baznīca svin svētkus par godu bezķermeņa Debesu Spēkiem — Eņģeļiem. Šie svētki tika iedibināti IV gadsimta sākumā Laodikijas koncilā.

Ar 35. likumu tas nosodīja un noraidīja eņģeļu kā Visuma radītāju un valdnieku ķecerīgo godināšanu un apstiprināja viņu godināšanu pareizticīgajā mācībā (agrāk, senatnē pastāvēja tā saucamo eņģelistu herētisms). Kā zināms, svētki tiek atzīmēti novembrī — devītajā mēnesī, skaitot no marta, ar kuru toreiz sākās gads. Skaitlis ir ļoti simbolisks, atbilstoši deviņām eņģeļu pakāpēm. Mēneša astotā diena te norāda uz visu Debesu Spēku pulcēšanos un Pastaro Dieva Tiesu, ko Baznīcas svētie tēvi dēvē par astoto dienu — “bet kad Cilvēka Dēls nāks savā godībā un viņa eņģeļi līdz ar viņu, tad viņš sēdēs uz sava godības troņa” (Mt. 25, 31).

Eņģeļu pakāpes dalās trijās hierarhijās — augstākajā, vidējā un zemākajā. Katru hierarhiju veido trīs pakāpes. Augstākajā ir serafi, ķerubi, troņi. Vidējo eņģeļu hierarhiju veido trīs pakāpes — kundzības, spēku un varas. Zemākajā arī trīs pakāpes — sākumi, erceņģeļi un eņģeļi. Erceņģeļi (1 Sol. 4, 16) vēsta par dižo un cēlo, paver ticības, pravietojuma noslēpumus un palīdz izprast Dieva gribu, nostiprina cilvēkos svēto ticību, apgaismo viņu prātu ar Svētā Evaņģēlija gaismu.

Eņģeļi (1 Pēt. 3,22) ir tuvāki cilvēkiem. Viņi vēsta Dieva nodomus, māca cilvēkus dzīvot tikumīgi un svētīgi. Viņi sargā ticīgos, attur no pagrimuma, pieceļ un norāda pareizo ceļu pagrimušajiem, nekad neatstāj mūs un vienmēr ir gatavi palīdzēt, ja mēs to vēlēsimies.

Visām Debesu Spēku pakāpēm ir kopējais nosaukums — Eņģeļi, jo tāda ir viņu kalpošanas būtība. Dievs atklāj savu gribu augstākajiem eņģeļiem, viņi savukārt izglīto pārējos. Visu deviņu pakāpju vadību Dievs uzticēja Erceņģelim Mihailam (tulkojumā no ebreju valodas “kurš kā Dievs”). Erceņģelis Mihails nogāza zemē Lielo Pūķi un līdz ar viņu kritušos eņģeļus. Viņš vērsās pie visiem Eņģeļu Spēkiem: “Kļūsim labāki pret mūsu Radītāju un klausīsim Dievu!” No Svētajiem Rakstiem skaidri ir zināms, ka erceņģelis piedalījies daudzos Vecās Derības notikumos. Laikā, kad izraēlieši atstāja Ēģipti, viņš bija to vadonis — dienā kā mākoņu stabs un naktī kā uguns stabs. Ar viņa starpniecību ieradās Dieva Spēks, kas iznīcināja ēģiptiešus un faraonu, kuri vajāja izraēliešus. Jozua Navinam viņš paziņoja Dieva gribu par Jerihonas ieņemšanu (Nav. 5, 13 - 16). Dieva Sargeņģelis iznīcināja 185000 Asīrijas ķēniņa pagāna Senahirima kareivjus (4 Car. 19, 35), sakāva negodīgo Iliodoru un izglāba no uguns trīs svētos pusaudžus — Ananiju, Azāriju un Misailu, kuri bija iemesti krāsnī sadedzināšanai par atteikšanos paklanīties elkam (Dan. 3, 92 - 95).

Pēc Dieva gribas Ercenģelis pārnesa pravieti Avakumu no Jūdejas uz Babiloniju, lai dotu ēdienu Daniilam, kurš atradās gravā kopā ar lauvām. Erceņģelis Mihails aizliedza sātanam parādīt jūdiem svētā pravieša Mozus mirstīgās atliekas sadedzināšanai (Jūd. 1, 0).

Svētais Erceņģelis Mihails parādīja savu spēku, kad viņš lieliski izglāba pusaudzi, kuru laupītāji bija iemetuši jūrā ar akmeni kaklā pie Afonas krastiem. Ar savu brīnišķīgo aizsardzību un palīdzību Erceņģelis Mihails ir pazīstams arī Krievzemē.

Par šiem un daudziem citiem notikumiem, brīnumiem un slaveno aizstāvību, ko Erceņģelis Mihails dāvāja visiem Dieva cilvēkiem, visiem, kas lūdzās par viņu, viņš tiek dēvēts par naidnieku uzvarētāju. Katram dievnamam, tāpat kā cilvēkiem, ir savs sargeņģelis. Uzskatot Erceņģeli Mihailu par glābēju no dažādām likstām un nelaimēm, kā arī no ļaunajiem gariem, kristieši ne tikai nosauc viņa vārdā savas atvases, bet arī dievnamus. Uzcelts un Erceņģeļa vārdā nosaukts daudz klosteru, katedrāļu, piļu un miestu dievnamu. Senajā Kijevā uzreiz pēc kristietības pieņemšanas tika uzcelta Erceņģeļa baznīca un ierīkots klosteris. Erceņģeļa baznīcas atrodas Smoļenskā, Ņižņijnovgorodā, Staricā, klosteris Veļikajā Uztjugā (XIII gadsimta sākums), baznīca Svijažskā. Krievzemē nebija tādas pilsētas, kur nebūtu Erceņģelim Mihailam veltīta dievnama vai sānu altāra. Viens no galvenajiem Maskavas dievnamiem ir viņam veltītais dievnams kapliča Kremlī.

Arī Latvijā ir baznīcas, kas nosauktas par godus Erceņģelim Mihailam. Viena no tādām ir Latgales baznīca Grāveru ciematā. Tā ir salīdzinoši neliela un, lai gan tā atrodas nomalē, taču pārsteidz ar savu iekārtojumu. Atrodoties šajā dievnamā, tu it kā nokļūsti debesīs un redzi Pestītāju un Eņģeļus viņam apkārt. Jūtama ir Debesu Valdnieces klātbūtne, viņai parādoties ar Debesu Spēkiem Erceņģeļa Mihaila vadībā. Erceņģelis sargā šo dievnamu un visus tos, kuri meklē viņa svētīgo aizstāvību.
Ticīgo lūgšanas dzird eņģeļi, sevišķi tās, kurās tiek lūgta palīdzība uz labiem darbiem, pašaizliedzību, pazemību un kristieša mīlestību, atbrīvošanos no kārdinājumiem, netikumu un kaislību izskaušanu sevī. Ar tādām lūgšanām mēs paveram eņģeļiem visas iespējas palīdzēt mums caur lūgšanām saņemt Dieva Svētību, šim nolūkam viņi ir dāvāti katram no mums kā personīgie sargeņģeļi. Pat vislielākais grēcinieks var noslēgt mieru ar savu sargeņģeli, no sirds nožēlojot grēkus un atbrīvojoties no tiem uz visiem laikiem. Tad saskaņā ar Svētajiem Rakstiem liels prieks ir ne tikai sargeņģelim uz zemes, bet arī visiem citiem eņģeļiem debesīs.

Slavēsim Dievu, kurš tik ļoti mīl mūs, ka pat devis mums kā maziem bērniem dižos svētos sargeņģeļus. Lūgsimies Dieva Sargeņģelim Mihailam un būsim pateicīgi visiem eņģeļiem par to, ka viņi savā mīlestībā, ko tie dāvā mums, nenicina mūsu netikumus un ņem katru savā aizstāvībā. Pacentīsimies pievērst sev viņu svētīgo kalpošanu mūsu glābiņam. Āmen!

Grāveru dievnama pārzinis, tēvs VIKTORS