Slimība ir nekārtība Dieva radītajā kārtībā

11. februārī Katoļu Baznīca piemin notikumu, kad 1858. gadā Vissvētākā Jaunava Marija 18 reizes, no 11. februāra līdz 16. aprīlim, parādījās Lurdā, Francijas dienvidos, vienkāršai meitenei Bernadetei Subirū. Svētais pāvests Jānis Pāvils II 11. februāri ir pasludinājis arī par Slimnieku dienu. Tāpēc šajā dienā esam aicināti īpaši lūgties par slimniekiem un cietējiem, kā arī tos apmeklēt, lai stiprinātu grūtā brīdī.

Pirmajā februāra svētdienā visos katoļu dievnamos Sv. Mises laikā tika lasīts fragments no Marka Evaņģēlija sākuma, kurā tiek runāts par to, kā Jēzus sinagogā atbrīvoja ļaunā gara apsēstu cilvēku. Komentējot Evaņģēliju, Krāslavas draudzes vikārs Rodions Doļa pievērsa klātesošo uzmanību ļaunā gara darbībai mūsdienās. Pat to nemēdz plaši runāt. Priesteris teica: “Ir tāda paruna “Черт не так страшен, как его малюют” (“Velns nav tik bīstams, par kādu viņu uzskata”). Un turpināja, ka tas esot pat ļoti bīstams, un cilvēkam nepārtraukti jācīnās, lai nenokļūtu tā lamatās. Sprediķotājs uzsvēra, ka mūsdienās ļoti daudzi maldīgi uzskata, ka ticība ļaunā gara eksistencei esot māņticība. Diemžēl dažādās izplatītās prakses liecina, ka tās tiešā vai netiešā veidā ir saistītas ar ļauno garu, piemēram, zīlēšana, pareģošana, lāsta uzlikšana vai noņemšana, dažādu dziednieku apmeklēšana ir bīstama cilvēka dvēselei, jo tās saistītas ar dēmona palīdzību. Jārīkojas saprātīgi, lai neiekristu ļaunā ienaidnieka lamatās.
Jēzus nepārprotami mums ir sacījis: “Neviens nevar kalpot diviem kungiem: vai nu jūs esat ar Dievu, vai ar sātanu” (Mt 6.24). Svētie Raksti mūs arī brīdina: “Tā saka Kungs: lai starp jums neatrodas neviens, kas […] pareģo, zīlē, bur, pesteļo, vārdo, izsauc garus, ir zintnieks vai mirušo iztaujātājs, - Kungam ir pretīgi visi, kas tā dara (At 18.10-12).
Sv. pāvests Jānis Pāvils II savulaik ir sacījis: “Šis karš ar dēmonu, kurā īpaši izceļas svētais erceņģelis Miķelis, ir aktuāls arī šodien, jo dēmons joprojām dzīvs un darbojas pasaulē. Jā gan, ļaunums (kas pastāv pats par sevi), cilvēka pretrunīgums, iekšējā salauztība, kam viņš kritis par upuri, ir ne tikai pirmgrēka sekas. Tās ir arī sātana postošās un tumsībā veiktās darbības sekas.”
Šie vārdi liek aizdomāties! Arī pāvests Francisks brīdina: “Neielaidīsimies ar dēmonu nekādos darījumos… Viņš cenšas pārņemt mūs savā varā… Būsim vienmēr ar Jēzu!”
2013. gadā latviešu valodā ir iznākusi pieredzējušā franču eksorcista (atbrīvotāja no ļaunā gara) dona Paskvalino Fusko grāmata “Aizsardzībai pret ļauno!” Priesteris vienkāršā stilā sniedz konkrētas atbildes uz daudziem jautājumiem, kuri saistībā ar ļauno garu nodarbina daudzus ticīgos. Grāmatā ietverts arī plašs lūgšanu klāsts.
Dons Fusko brīdina no naivas ticības dažādiem talismaniem, amuletiem, viltus skapulāriem, kas cilvēku it kā sargājot no ļaunas acs un ir laimneši. Izplatīti ir tādi talismani kā rags, pretsāpju aproces, Nameja gredzeni, zodiaka zīmes u.c. Šos dēmoniskos priekšmetus pat mēdz nēsāt ap kaklu vienā ķēdītē ar Vs. Jaunavas Marijas medaljonu vai krustiņu. Lai pieviltu ļaudis, dažādi magi un dziednieki savās pieņemšanas telpās nekautrējas pie sienām pielikt svēto vai Jaunavas Marijas svētgleznu reprodukcijas. Grāmatas autors uzsver, ka nekur tur nebūs svētā erceņģeļa Miķeļa attēla: ļaunajiem gariem netīk redzēt, ka viņu pavēlnieku sātanu erceņģelis mīda kājām.
Svētītais un eksorcizētais ūdens, sāls, eļļa un citas sakramentālijas, ja vien tiek lietotas ar ticību, kalpo dēmoniskās ietekmes novēršanai. Taču baismīgo negatīvo enerģiju var izstarot pat svētīti priekšmeti, piemēram, lūgšanu grāmatas, attēli, krucifiksi, svēto figūriņas, sakrālie trauki un pat relikvijas, ja tiem uzlikts lāsts. Tā ir viena no visneiedomājamākajām ļaunā gara viltībām. Nepieciešams, lai priesteris - eksorcists tos eksorcizē.
Dons Fusko uzsver, ka cilvēka dvēselē un miesā nav nevienas vājības, kuru viltīgā čūska necenstos izmantot. Bet, lai mazinātu to ļaunā gara nežēlību un varu, kuri saasina dažādas slimības, vislielāko dāvanu grāmatas “Aizsardzībai pret ļauno” autors pasniedz, piedāvādams konkrētu lūgšanu un dievbijības formu apkopojumu, par kurām ļaunie gari paši atzinuši, ka viņi tās nevar ciest. Taču jāievēro trīs zelta likumi: lai lūgšana būtu pēc iespējas precīzāk mērķēta; izteikta ar paļāvību un neatlaidību; lai tās nodoms tiktu pastāvīgi paplašināts visas baznīcas labā.
Dēmoni, kuri uzbrūk konkrētiem cilvēka ķermeņa orgāniem vai daļām, necieš lūgšanu, liturģiju, dažiem svētajiem veltītu godināšanu, kronīti, lūgumu. Piemēram, Sv. erceņģelim Miķelim jāveltī lūgšana, kad slimība saistīta ar galvu, pieri un acīm, krūškurvja orgāniem, kakla skriemeļiem, pleciem, sēžas nervu, kuņģi, potītēm, muskuļiem, locītavām. Rožukronis Vs. Jaunavas Marijas godam palīdzēs problēmās ar nierēm, kuņģi, galvas smadzenītēm, kājas ikriem, papēžiem, citām miesas slimībām. Dēmons, kurš lokalizējas smadzenēs, necieš Krustaceļa lūgšanu; rīklē, vairogdziedzerī, mugurkaulā, krusta muskuļos, dzemdē, vēderā, iekšējos orgānos, aknās, ādā - lūgšanas Sv. Jāzepam.
Dēmoni jeb ļaunie gari barojas no cilvēku sāpēm un ciešanām, tāpat kā mušas no vaļējas brūces, lai tās pastiprinātu, liktu slimniekam grēkot vai sacelties, un tādējādi slimnieks zaudē nopelnus, ko būtu varējis gūt.
Dēmoni, kuri izraisa vai saasina slimības, īpaši necieš dažas konkrētas lūgšanas. Dona Fusko grāmatā ir publicētas 80 šādas lūgšanas. Piemēram, artrīta (locītavu iekaisuma) gadījumā - lūgšana “Atbrīvo mani no ļaunā”, asinsrites traucējumu gadījumā - lūgšana sv. Januārijam, bronhiālās astmas slimībā - lūgšana Svētajam Vaigam. Ja Jums saasinās bronhīts, lūdzieties Credo, kuņģa čūla - “Atbrīvo mani no ļaunā”, II tipa diabēts - lūgšanu Sv. Gabrielam no Sāpju Dievmātes, epilepsijas lēkmē - Jēzus Dārgo Asiņu invokāciju, galvassāpēs - Svētā Gara sekvenci, gastrīta slimībā - Rožukroni, ar grūtniecību saistītās slimībās - lūgšanu Sv. Klārai no Asīzes, hepatīta gadījumā - Rožukroni, infarkta gadījumā - Vesperes, ja ir tuberkuloze - lūgšanu Sv. Jāzepam, vēzis - “Ak, Glābēj Jēzu Kristu!”, depresijas gadījumā - Magnificat. Dons Fusko norāda: gadījumā, ja ieteikts godināt kādu svēto, kuram veltītās lūgšanas jums nav, var sameklēt jebkādu citu lūgšanu vai pašiem tādu sacerēt.
Dēmoni spēj ietekmēt ikvienu slimību. Slimība ir nekārtība Dieva radītajā kārtībā. Grēkodami mēs tai atveram durvis. Vai gan Svētie Raksti mums neteic, ka tieši grēka dēļ pasaulē ienāca ļaunums? (Rad 3.16 - 19). Dažos konkrētos gadījumos ir skaidrs, ka slimību izraisījuši vai saasinājuši paši dēmoni, citos jāpielieto medicīna, kas taču arī ir izcila Dieva dāvana. Abos gadījumos ir jālūdzas, jo lūgšana ir universāls līdzeklis, un mūsu Kungam ir vienlīdz viegli kā dziedināt no fiziskas kaites, tā atbrīvot no dēmoniskas kaites.
Dons Fusko savā grāmatā iesaka visspēcīgākos līdzekļus pret velna darbiem. Tie ir bieža grēksūdze, Sv. Mise un Komūnija katru dienu, Euharistiskā adorācija, lūgšana (īpaši Rožukronis) un kā pēdējie - eksorcismi.


Genovefa Kalviša
Laikraksts "Ezerzeme" Nr. 11 (10.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.