Lielais gavēnis

Lielais gavēnis ir gavēšanas, pārdomu, klusuma un īpaša miera laiks, kurš sākas ar Pelnu trešdienu un turpinās līdz Klusajai sestdienai (Lieldienām) - 40 dienas.

 Pret gavēni mūsdienās cilvēki izturas dažādi - vieniem tā ir vienkārša formalitāte, bet kristietim tas ir īpašu dvēseles pārdzīvojumu, pārdomu un Dievam tuvošanās laiks. Kristietis iezīmē savā dzīvē gavēņa laiku ne tikai ar badošanos, bet arī ar klusumu un dziļām lūgšanām. Savās domās un Krustaceļa lūgšanās tiek iziets Jēzus Kristus sāpju ceļš - viņa ciešanas līdz pat nāvei Golgātas kalnā. Protams, izsenis cilvēkiem gavēnis galvenokārt ir saistīts ar badošanos un ēdienu parašām. Senatnē cilvēki gavēni ievēroja ļoti stingri un galvenā iztika bija maize un ūdens. Bet, tādā veidā bieži vien tika nodarīts pāri savai veselībai. Ar laiku tika pieļauts, ka gavēņa laikā varēja lietot uzturā arī zivis, olas. Pēdējo gadu laikā pārsvarā prasība ir atturēties no gaļas ēdieniem.



Lai badotos un gavētu, vispirms vajag izprast Baznīcas mācību par gavēni un tikai tad katram pašam sev ir jājautā un jāizprot - kā šo mācību varam pielietot savā dzīvē? Pirmkārt ir jāatsakās no tām lietām, kas pašu vilina kārdinājumos, kurus pēc tam jānožēlo, - kā ēdiena izvēlē, tā ikdienas darbos.



Kāda var būt badošanās slimam cilvēkam? Baznīcas likumi pieļauj lietot uzturā nepieciešamos un pilnvērtīgos produktus vēža slimniekiem, grūtniecēm, anēmijas, cukura diabēta un citu smagu slimību slimniekiem, jo kā mēs zinām - Dievs nav radījis nāvi. Viņš ir dzīvības devējs. Tāpēc svarīgākā atziņa ir nevis produktā no kā mēs atsakāmies, bet gan pašā atturēšanās faktā – tas ir, pašam vajag izvēlēties pareizo pieeju gavēnim, kā gavēni ieturēt. Protams, vajadzētu atturēties no kaitīgiem ieradumiem - saldumiem, kafijas, alkohola, smēķēšanas un citām atkarībām un pierašanām. Sava sirds un dvēsele jāvelta labiem darbiem - lūgšanām, palīdzībai grūtībās nonākušiem un veciem, nevarīgiem cilvēkiem. Dvēseles attīrīšanai – grēksūdze. Lai gavēņa laiks pildīts labiem darbiem un gaišām domām, kas dod prieku sev un dara laimīgus līdzcilvēkus.



Janīna UNGURE