Nedēļa pasaulē

img


ASV uzņēmums “Starbucks” savam bijušajam darbiniekam izmaksās 25,6 miljonus dolāru par nelikumīgu darba attiecību pārtraukšanu. Reģionālā menedžere Šenona Filipsa tika atlaista 2018. gadā pēc skandāla izcelšanās. Uzņēmuma noteikumi aizliedza tiem apmeklētājiem, kuri neko nav iegādājušies un līdz ar to nav “Starbucks” klienti, lietot kafejnīcu tualetes. Šī iemesla dēļ diviem melnādainiem kafejnīcas apmeklētājiem Filadelfijā tika liegta piekļuve tualetei. Vīrieši atteicās pamest kafejnīcu, tad tika izsaukta policija, kas izveda nemiera cēlājus. Aizturēšanu nofilmēja viens no apmeklētājiem un ievietoja tīklā, izraisījās skandāls, to cilvēku pūliņu rezultātā, kuri īpaši nevēlējās izprast situāciju. Uzņēmums uz to reaģēja, uz vienu dienu slēdzot visas savas iestādes ASV, lai apmācītu darbiniekus situācijas "uzlabošanai". Šenona Filipsa tika atlaista, bet viņas melnādainais kolēģis turpināja darbu. Zvērināto tiesa nolēma, ka atlaišana ir nelikumīga, un piesprieda uzņēmumam naudas sodu par labu cietušajai USD 25 miljonu apmērā, kā arī kompensāciju 600 tūkstošu apmērā.



Kā kļuva zināms pagājušajā nedēļā, Stokholmas Nacionālajā muzejā vides aktīvistes ar sarkanu krāsu centušās nosmērēt Kloda Monē gleznu. Par laimi glezna atradās zem aizsargstikla un, visticamāk, netika bojāta. Atbildību par šo incidentu uzņēmusies organizācija "Aterstall Vatmarker" ("Atjaunojiet mitrājus"). Līdzīgas akcijas vairākkārt notikušas vairākās Eiropas valstīs. Ekoaktīvisti šādi cenšas pievērst uzmanību neatrisinātajām klimata sasilšanas problēmām un valdību nespējai pildīt vienošanās par vides aizsardzību.



Ziemeļkorejā pārtikas piegādes situācija ir strauji pasliktinājusies. Valsts atrodas uz vērienīga bada robežas. Par to BBC žurnālistiem stāstīja pasaules slēgtākās valsts iedzīvotāji. Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna režīms pastiprina likumdošanu, lai izslēgtu ne tikai bēgšanu no valsts, bet arī pilnībā izskaustu jebkādu informāciju par dzīvi un notikumiem ārpus valsts. Situācija ir kļuvusi sarežģītāka pēc tam, kad 2020. gadā koronavīrusa izplatības apkarošanas aizsegā tika slēgtas Ziemeļkorejas robežas. Kontrabanda no Ķīnas ir apstājusies, pateicoties kurai melnajā tirgū varēja iegādāties gandrīz jebkuru preci, apstājušās graudu piegādes no Ķīnas. Rezultātā daži iedzīvotāji burtiski mirst no bada, nespējot paši iegūt pārtiku. KTDR valdība noliedz šo lietu stāvokli valstī, apgalvojot, ka tās ir pretkorejisko spēku mahinācijas.



Somijā izveidota jauna valdība, kas tiek dēvēta par labējāko pēdējo 80 gadu laikā. Koalīcijā ir partija “Īstie somi”, kas vēl nesen tika uzskatīta par ārkārtīgi radikālu un pat marginālu. Valdībā nebūs pārstāvēta neviena kreisā partija. Par galvenajiem uzdevumiem jaunā valdība uzskata valsts iekšējā parāda samazināšanu, kā arī ekonomikas publiskā sektora sabalansēšanu. Gaidāmi budžeta samazinājumi, kā arī izmaiņas migrācijas politikā. Dažu pēdējo gadu laikā vairākās Eiropas valstīs pie varas ir nākušas galēji labējās nacionālistiskās partijas. Eksperti uzskata, ka iemesli ir galvenajās problēmās, ar kurām pēdējā laikā saskārusies pasaules sabiedrība: migrācijas krīze, karš Ukrainā. Labējie, iepriekš par margināliem uzskatītie populisti savās programmās piedāvā ļoti vienkāršus, no pirmā acu uzmetiena, veidus, kā risināt problēmas un paaugstināt drošības līmeni Eiropā. Tāpēc dažās valstīs viņi atrod daļu iedzīvotāju atbalstu.



18. jūnijā ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sāka sarunas Ķīnā. Šī ir pirmā šāda ranga amerikāņu amatpersonas vizīte Ķīnas Tautas Republikā pēdējo piecu gadu laikā. Sarunas sākās ar tikšanos ar Ķīnas ārlietu ministru Cjinu Gangu, kam sekoja ASV ārlietu ministra un Ķīnas līdera Sji Dzjiņpina tikšanās. Pēc tikšanās notika preses konference, kurā abi dalībnieki apliecināja sarunu progresu, kā arī abu valstu dialoga turpināšanu, lai rastu veidus, kā atrisināt strīdīgos jautājumus Ķīnas un ASV attiecībās.



Atlantijas okeānā pazudusi zemūdene, kas tiek izmantota, lai vestu tūristus apskatīt okeāna dzelmē nogrimušā “Titānika” vraku. Ekskursija bija dārga – desmitiem tūkstošu dolāru, jo vraks atrodas gandrīz 4 kilometru dziļumā, 600 kilometrus no Ņūfaundlendas salas. Tiek ziņots, ka pazudušajā zemūdenē atrodas 59 gadus vecais britu miljardieris, uzņēmējs un pētnieks Hamišs Hārdings. Šo faktu paziņojusi viņa ģimene. Joprojām nav skaidrs, vai uz zemūdenes atradās arī tūristi. Notiek glābšanas operācija.



Moldovas Konstitucionālā tiesa aizliegusi oligarha Ilana Šora dibināto prokrievisko partiju “ŠOR”, kas tiek apsūdzēta mēģinājumā gāzt proeiropeisko valdību Politiskā organizācija tiek apsūdzēta masu protestu organizēšanā, kuru mērķis ir destabilizēt situāciju valstī, kā arī protestētāju piekukuļošanā (pierādīts samaksas fakts demonstrantiem). Šo lēmumu asi komentēja partijas “ŠOR”  līderi. Saskaņā ar tiesas lēmumu organizācija tiks likvidēta, un no partijas parlamentā ievēlētie deputāti tagad turpinās darbu kā neatkarīgie.



Igaunijas parlaments 20. jūnijā atbalstīja viendzimuma laulību legalizēšanu. Līdz ar to Igaunija kļūs par pirmo Baltijas valsti, kurā būs atļautas viendzimuma laulības. 55 deputāti balsoja par, 34 balsoja pret, un 11 deputāti sēdē neieradās. Tādējādi viendzimuma pāriem tagad ir vienādas tiesības ar tradicionālajiem pāriem. Likums stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa sacīja: "Tas noteikti padarīs mūs par daļu no Ziemeļvalstu un citu demokrātisku valstu saimes, kas atzīst visu cilvēku vienlīdzīgas laulības tiesības, par ko man ir liels prieks. Mēs zinām, ka opozīcija dara savu lietu un mēs domājam dažādi, taču citas valsts ir parādījušas, ka, tiklīdz tā ir legalizēta, cilvēki pie tā pierod."



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: Izpostīts nams Kramatorskā, Doneckas reģionā.  AFP, Genya SAVILOV



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī  LETA.

Citi raksti