Nedēļa pasaulē

img

Pasaules sabiedrību visu nedēļu satrauca ziņas no Krievijas par algotņu grupējuma "Vagner" militāro dumpi. Algotņu līderis paziņoja, ka gatavojas ar varu gāzt Krievijas militāro vadību. Tomēr dumpis izrādījās teātris un aiz tā palika nepamanīti daudzi svarīgi notikumi, par kuriem mēs runāsim šajā apskatā.



Viļņā no 11. līdz 13. jūlijam notiks NATO samits. Pilsētas iedzīvotāji jau brīdināti par jebkāda transporta kustības ierobežošanu šajās dienās pilsētas centrā un lidostas teritorijā. Tiks veikti nopietni drošības pasākumi. Zināms, ka atsevišķās ielās būs aizliegta jebkāda transporta kustība, tajā skaitā elektriskajiem skrejriteņiem un velosipēdiem. Pārvietoties varēs tikai kājām. Tiks ierobežots arī vairāku īpaši aizsargājamā zonā esošo medicīnas un izglītības iestāžu darba laiks.



Batiskafa “Titan” atlūzas, kas pazuda niršanas laikā uz "Titānika" avārijas vietu, tika atrastas netālu no slavenā lainera vraka. Notiek avārijas cēloņu izmeklēšana, taču lielākā daļa ekspertu ir vienisprātis, ka batiskafs, visticamāk, neizturēja spiedienu, kas noveda pie tā korpusa iznīcināšanas. Visu piecu uz kuģa esošo cilvēku nāve bija tūlītēja. Holivudas kulta filmas “Titāniks” režisors Džeimss Kamerons pastāstīja, ka kompānija OceanGate, kas organizēja niršanu, vairākkārt tika brīdināta par ekspedīcijas bīstamību uz nogrimušo “Titāniku”.



Finanšu samitā, kurā pulcējās pārstāvji no vairāk nekā četrdesmit attīstītajām un bagātajām pasaules valstīm, tika nolemts par 200 miljardiem dolāru palielināt finansiālās palīdzības apjomu nabadzīgākajām valstīm. Palīdzība tiks sniegta aizdevumu veidā ar atvieglotiem nosacījumiem. Samitā Francijas prezidents Emanuels Makrons sacīja: “Finanšu sistēmai jākļūst efektīvākai un godīgākai.” Vācijas kanclers Olafs Šolcs sacīja: “Runa ir par to, lai tiem, kuri saskaras ar vislielākajām grūtībām, ar stihiskām nelaimēm nebūtu jātiek galā vieniem.”



Grieķijā pēc kārtējām vēlēšanām vairākumu parlamentā ieguva valdošā konservatīvā partija “Jaunā demokrātija”, kas ieguvusi gandrīz 41% balsu. Otrajā vietā ierindojās kreisā partija "Syriza", kas ieguva 20% balsu un trešo vietu - Sociālistu partija. Tagad “Jaunajai demokrātijai” ir iespēja izveidot valdību nākamajiem četriem gadiem. Galvenais “trumpis” vēlēšanās bija ievēlētās partijas ekonomiskie panākumi pēdējo četru gadu laikā, kā arī nostāja pret migrācijas jautājumiem.



Saskaņā ar ANO Narkotiku un noziedzības biroja ikgadējo ziņojumu narkotiku lietotāju skaits uz planētas 10 gadu laikā ir pieaudzis par 23 procentiem un šobrīd ir aptuveni 300 miljoni cilvēku. Narkomānu skaita pieaugums galvenokārt ir saistīts ar jaunu sintētisko narkotiku izplatību, no kurām atkarība rodas jau pēc pirmās lietošanas reizes. Viens no nāvējošākajiem ir fentanils, opioīdu pretsāpju līdzeklis. Ziemeļamerikā vien no šo zāļu pārdozēšanas viena gada laikā nomira aptuveni 90 000 cilvēku. Jaunas sintētiskas, ļoti atkarību izraisošas narkotikas tiek ražotas masveidā un par zemām izmaksām, kas apdraud turpmāku narkomānu pieaugumu uz planētas.



Raidorganizācijas BBC arābu dienests, kā arī pētnieciskās žurnālistikas tīkla aktīvisti atrada pierādījumus par Sīrijas prezidenta Asada ģimenes locekļu saistību ar narkotiku tirdzniecību. Viens no valdības karavīriem, vēloties palikt anonīms, sacīja, ka viņa virsnieka alga nepārsniedz 55 eiro mēnesī. Lai kaut kā uzlabotu savu finansiālo stāvokli, daudzi Sīrijas armijas virsnieki un ierindas karavīri, pēc avota teiktā, pārdod narkotikas, īpaši sintētiskas izcelsmes līdzekli Captagon. Saņemt komentārus no Sīrijas oficiālajām iestādēm neizdevās.



Parīzes priekšpilsētā Nanterā policists nošāva 17 gadus vecu pusaudzi, kurš vadīja automašīnu un atteicās pakļauties likumsarga pavēlei. Incidents izraisīja nemierus un masu protestus, kas izplatījās arī dažos Francijas galvaspilsētas rajonos. Policijai nācās izmantot asaru gāzi un stekus, lai izklīdinātu protestētājus. Iekšlietu ministrs sacīja, ka incidents tiks rūpīgi izmeklēts. Policists tiek apsūdzēts netīšā slepkavībā.



Vācijas autobūves koncerna "Volkswagen" struktūrvienības "Audi" izpilddirektors Ruperts Štadlers saņēmis nosacītu sodu par viltošanu un patērētāju maldināšanu. Šīs lietas būtība ir tāda, ka lielam skaitam koncerna automašīnu tika instalēta programmatūra, kas nepietiekami novērtēja izplūdes gāzu līmeņa rādījumus. Štadlers ilgstoši neatzina savu vainu, apgalvojot, ka viltojums ir vidējā līmeņa vadītāju iniciatīva un koncerna vadība par to nav zinājusi. Tomēr galu galā “Audi” izpilddirektors noslēdza darījumu ar tiesu, atzīstot, ka, zinot par šo programmatūru, neko nedarīja, lai informētu automašīnu tirgotājus un patērētājus. Nosacītajam sodam ir pievienots arī naudas sods 1 miljona un simts tūkstošu eiro apmērā.



Arheologi, veicot izrakumus Itālijas dienvidos, Pompejās atklājuši fresku, kurā attēlots picai līdzīgs plācenis ar siera kārtu. Speciālisti stāsta, ka šādi plāceņi ar sieru bijuši trūcīgo cilvēku iecienīts ēdiens. Taču šim ēdienam nav nekāda sakara ar īsto picu, jo tajā nav vienas no fundamentālajām sastāvdaļām – tomātu mērces. Fakts ir tāds, ka tomāti Itālijā parādījās tikai 16. gadsimta beigās, un picai tos sāka pievienot simts gadus vēlāk. Par spīti visam, tā kā Pompejas atrodas 23 kilometrus no Neopoles, kas tiek uzskatīta par itāļu picas dzimteni, pilsētas vadība jau paziņojusi, ka viņu pamatēdiens patiesībā ir vairāk nekā divus tūkstošus gadu vecs, nevis 300, kā tika uzskatīts iepriekš.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: Krievijas raķešu trieciena rezultāts Kramatorskā, 27.06.2023. via REUTERS, UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVISS



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī  LETA.

Citi raksti