Mīļie novadnieki!

Kristus ar Lieldienu noslēpumu — savu nāvi un augšāmcelšanos — mūs ieved dzīvībā un brīvībā. Lieldienas ir pāreja no nāves dzīvībā, no tumsības — Dieva bērnu spožajā gaismā.

Jēzus bija miris, un tagad, lūk, Viņš atkal dzīvs! Ar to Kristus apliecināja, ka viņš ir patiess Dievs, Dieva Dēls un cilvēces Draugs.

Kādam filozofam jautāja, ko tas gaida no patiesa drauga. Viņš atbildēja: “Trīs lietas: sirdī mīlestību, mutē patiesību un gatavību palīdzēt”.

Jēzum piemīt šīs īpašības. Mīlestībā uz cilvēkiem Viņš nāca pie tiem, mācīja patiesību, par to cieta, nomira un augšāmcēlās. Augšāmcelšanās - tā nav ļaužu izdoma, bet īsta patiesība, ko apliecināja Kunga mācekļi, uzrakstīdami četrus Evaņģēlijus.
Augšāmcēlies Kristus neparādījās nevienam, kas izsmēja Viņu, sacīdami, ka ticēs, ja Viņš nokāps no krusta. Jēzus parādījās tikai saviem draugiem — ja mēs esam Viņa draugi, kuri ar visiem spēkiem cenšas būt uzticīgi labajam, nest savu krustu, tad arī mums ir apsolīta augšāmcelšanās un sastapšanās ar Kristu, jo apustulis Pāvils raksta: “Kā Jēzus augšāmcēlās, tāpat Dievs uzcels tos, kuri mirst Jēzū” (1Tes 4,14). Tātad tos, kuri tic Dievam un cenšas sekot Kristum, ne nāve, ne kādi spēki un nekāda cita radība vai vara nevar šķirt no Dieva.

Brāļi un māsas Kristū!

Lieldienas nāk un aiziet, bet kaut kas paliek. Dziļais pārdzīvojums, apcerot Kristus augšāmcelšanās noslēpumu un to svinot dievkalpojumos, paliek dvēselē ne vien kā maigs jūtu saviļņojums, bet galvenokārt kā Dieva dāvana, kas palīdz dzīvot tālāk - pieņemt dzīves grūtības un tiekties pēc augstākiem apvāršņiem. Dieva klātbūtne iepriecina un sasilda sirdis kā Lieldienu vigīlijas dievkalpojuma ugunskura liesma, kā arī lielās sveces (pashala) spoža gaisma. Mūsu dzīvē kaut kā pēdējā laikā maz īsta prieka, bet vairāk problēmu un stresa, un tāpēc, lai šis Lieldienu prieks pārņem mūs visus un, izejot no baznīcas, dalīsimies ar šo prieku ar tiem, kas cieš, kam grūti, kam neveicas dzīvē.

Lai Lieldienu žēlastība stiprina Jūs visus ceļā uz Dievu un cilvēku garīgo un laicīgo labklājību, un jūsu sirdīs mājo mīlestība un dvēselēs - miers, jo ir piedoti mūsu grēki un debesis mums atvērtas.
Novēlu Jums priecīgus Kristus augšāmcelšanās svētkus!

Krāslavas Sv.Ludvika Romas katoļu draudzes prāvests Eduards VOROŅECKIS