Mūžīgais ilgu un cerību zvans

Ar ko atšķiras Auleja no citiem pagastiem? Tagad arī ar to, ka vienīgajam tuvā un tālā apkārtnē zināmajam koncertējošam cimbolistam ir laists pasaulē kompaktdisks ar nosaukumu “Juoņs Jakoveļs. Cymbala”.

Par godu šim notikumam maija sākumā Aulejas kultūras namā pulcējās radi, draugi, paziņas, pagasta vadība, rajona kultūras dzīves pārstāvji un divi dalībnieki no folkloras kapelas “Mas-kačkas spēlmaņi”. Uzrunas bija īsas un tīrā latgaliešu valodā. Visvairāk klātesošajiem gāja pie sirds Krāslavas KN direktora teiktais, ka “Auleja ir muisu lapnums i gūds.” Viņš J. Jakovelim uzdāvināja “stuņdiņīku, lai atsyt pareizū taktsmāru i skaita pareizū laiku”.

Muzikanti pa vienam un duetos rāva vaļā gan valšus, gan “Tik dēļ jums...” Skanēja gan viena pati cimbole, gan kopā ar visparastāko zāģi, no kura sērīgu melodiju prata izmānīt Jurģis Ukrins, kurš pats ir no lietuviešiem. Tieši J. Ukrinam drīzumā arī taps savs kompaktdisks, nauda jau esot sagādāta. Ansis Bērziņš neizlaida no rokām harmonikas, koncerta gaitā pat piemeklēja melodijas etnogrāfiskā ansambļa “Aulejas sievas” dziesmām. J. Jakovelis pa brīdim piespēlēja uz mandolīnas, cimboli turot klēpī. Viņš prot spēlēt vēl arī harmonikas, akordeonu un vijoli. Krāslavietis Aleksandrs Maijers rādīja paštaisītus mūzikas instrumentus: ieskandināja gan niedri, gan saulespuķes kātu, gan kokosriekstu.

Jānis Jakovelis ir dzimis 1929. gadā, tā ka līdz 80 gadu jubilejai nav tālu. Kompaktdisku var uzskatīt arī par savdabīgu dzimšanas dienas dāvanu, ko sarūpēt līdzējuši sponsori: Rīgas Tautas mūzikas biedrība, Kultūrkapitāla fonds, Krāslavas rajona padome un, protams, dzimtais pagasts. Ansis Bērziņš no “Maskačkas spēlmaņiem”, kurš ir šī kompaktdiska izdošanas idejas autors un kuram ir padomā laist klajā veselu CD sēriju, izteica tādu novēlējumu: Juoņa Jakoveļa disks ir pyrmais, lai nabyutu beidzamais.”
Lai skan mūžīgais ilgu un cerību zvans!

Ilona STEPIŅA